The Lightning Spot.Blogspot.Com Το Επίσημο blog των Ηλεκτρονικών! Εύκολες και Γρήγορες Κατασκευές+Άρθρα!
Αναρτήσεις του Ιστολογίου:Mini Ψυγείο-Φωτοβολταϊκά-Από τη Λάμπα Πετρελαίου στη Λάμπα LED-Κρυφός Φωτισμός-Ηλιακός Φούρνος-Τροφοδοσία των LED-HAARP,Η Αλήθεια!-Ράβδος Μαγνητών-Μπαταρία Νερού-Ηλεκτροκινητήρας-Ηλεκτρομαγνήτης-Τα "Ε" των Τροφών-Wi-Fi-Οι Ηλιακές Καταιγίδες Απειλούν τη Γη.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Από τη Λάμπα Πετρελαίου Στην Λάμπα LED...

Λάμπα Πετρελαίου:
Η λάμπα πετρελαίου από ένα απλό φωτιστικό μέσο,κατέληξε σε έργα λαϊκής παράδοσης.
Στις Ελληνικές Λάμπες,ζωγραφιζόντουσαν πολύπλοκα σχέδια,αλλά κυρίως τριαντάφυλλα και άλλα λουλούδια.Το δοχείο που είναι το πετρέλαιο είναι κατασκευασμένο από πορσελάνη.
1.Λάμπα Πετρελαίου


Ο μηχανισμός είναι ώς εξής:το φυτίλι ποτίζεται από το υγρό καύσιμο,και με τη χρήση ενός ρυθμιστή,ρυθμίζουμε την ποσότητα καύσης ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Λαμπτήρας Πυράκτωσης:

Εφευρέθηκε από τον Τόμας Έντισον,στις 31 Δεκεμβρίου του 1879.Από τότε χρησιμοποιήθηκε 
ώς επίσημη πηγή φωτισμού για νοικοκυριά..εώς πλοία.Βέβαια,δεν είχε τη σημερινή μορφή της,
αλλά μία πιο πειραματική.Ο λαμπτήρας πυράκτωσης περιλαμβάνει ένα λεπτό μεταλλικό νήμα, από βαρύ, δύστηκτο μέταλλο, συνήθως βολφράμιο, τυλιγμένο σε σπείρες. Αυτό φέρεται από τις άκρες του συγκολλημένο σε δύο παχύτερα σύρματα από όπου εφαρμόζεται η ηλεκτρική τάση η οποία θέτει τα ηλεκτρικά φορτία σε κίνηση η οποία εξαναγκάζει το νήμα να φωτοβολεί από τη θέρμανσή του. Όταν το μήκος του νήματος είναι μεγαλύτερο των 2 cm τότε αυτό συγκρατείται και ενδιάμεσα από μη ηλεκτροφόρα σύρματα σε ακτινική διάταξη. Η κατασκευή αυτή περικλείεται σε γυάλινη σφαιρική ή ελλειπτική φύσιγγα χαμηλής πίεσης αερίου.
2.Λάμπα Πυρακτώσεως
Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται στους συνήθεις αυτούς λαμπτήρες είναι της τάξεως των 2.800° Κ, με φωτεινή απόδοση περίπου 12 lm/W. Υπάρχουν όμως και λαμπτήρες πυράκτωσης με απόδοση 25 lm/W και θερμοκρασία νήματος στους 3.100° Κ. Αυτοί οι λαμπτήρες που ονομάζονται και "λαμπτήρες ιωδίου - χαλαζία" (ευρύτερα γνωστοί ως λαμπτήρες αλογόνου) περιέχουν αδρανές αέριο και ατμούς ιωδίου ή βρωμίου. Έχουν σχήμα σωλήνα μικρής διαμέτρου με αξονική διαμήκη διάταξη του νήματος βολφραμίου. Το γυαλί είναι χαλαζιακό και όταν λειτουργεί ο λαμπτήρας, η θερμοκρασία του φθάνει στους 600° C. Οι λαμπτήρες αλογόνου αναπτύχθηκαν για να λύσουν το πρόβλημα της μικρής διάρκειας ζωής των λαμπτήρων πυράκτωσης καθώς ένας τυπικός λαμπτήρας αλογόνου έχει διάρκεια ζωής περίπου 2000 ώρες, σχεδόν διπλάσια από έναν τυπικό λαμπτήρα πυράκτωσης.Λάμπα Εξοικονόμησης Ενέργειας:

Γερμανοί επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι νέοι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας εκπέμπουν επικίνδυνες ουσίες κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένων και φαινόλης, ενός δηλητηρίου που χρησιμοποιήθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι ερευνητές προειδοποιούν να μην αφήνουμε τα παιδιά μας να κοιμούνται πολύ κοντά σε λαμπτήρες φθορισμού, επειδή εκπέμπουν καρκινογόνες χημικές ουσίες.
Η ΕΕ έχει λάβει μέτρα για την αντικατάσταση όλων των κανονικών λαμπτήρων με τις νέες λάμπες εξοικονόμηση ενέργειας για τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αλλά από όσο φαίνεται τα νέα φωτιστικά δεν είναι και τόσο «πράσινα», όπως αναμενόταν. Όταν σπάσουν, από αυτά διαρρέουν επικίνδυνες ποσότητες υδραργύρου, ενός επίσης πολύ ισχυρού δηλητηρίου.
3.Οι "βρόμικες" λάμπες 

Τώρα, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι, όταν λειτουργούν, οι λάμπες αυτές απελευθερώνουν  επικίνδυνες χημικές ουσίες σε μορφή ατμού. Σύμφωνα με τον Andreas Kirchner από την Ομοσπονδία Γερμανών Μηχανικών, γύρω από τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σχηματίζεται ένα βλαβερό «ηλεκτρικό νέφος» και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε δωμάτια που δεν αερίζονται, και σε καμιά περίπτωση, κοντά στο κεφάλι.

VIDEO:

LED λάμπες:

4.Λάμπα LED
Αν και οι περισσότεροι δεν τις γνωρίζουν,οι λάμπες LED ΥΠΕΡΙΣΧΥΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ σε σχέση με τις άλλες λάμπες.
Εξοικονομεί και φωτίζει σε μεγαλύτερο βαθμό,χωρίς παρενέργειες 
στον άνθρωπο.Μπορείτε να δείτε και εδώ για τα led...
(LED = Light Emitting Diode)
5.LED σε διάφορα μεγέθη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να μην περιέχουν βρισιές,ή κάτι άλλο προσβλητικό.
Ευχαριστώ.

Please,the comments mustn't have any insults,or something offensive.
Thanks.

Παρακαλώ, Αφήστε Σχόλιο,κάντε Like στο Facebook,και Tweet στο Twiter Στις Αντίστοιχες Σελίδες Του Blog Και Αφήστε Σχόλιο.Ευχαριστώ.